Til innholdet

Teleskooppinostin varastettiin rakennustyömaalta Suomesta ja löydettiin Virosta GSGroupin toimesta

120 000 euron arvoinen teleskooppinostin varastettiin rakennustyömaalta Vantaalta. Varkaat onnistuivat poistamaan paikannuslaitteen leikkaamalla GPS-antennin, mutta tämä ei kuitenkaan estänyt GSGroupin etsintätiimiä löytämästä laitetta.

- Kyseessä oli haastava operaatio, mutta onnistuimme löytämään kuukulkijan paikannuksen poistamisen yrityksistä huolimatta, kertoo Tiia Kaukolampi, Head of Sales GSGroup Finlandista.

Eräänä aamuna GSGroup sai puhelun Suomesta. Puhelimen toisessa päässä asiakas ilmoitti, että teleskooppinostin oli varastettu yön aikana. Etsintätiimi tarkisti nostimen sijainnin ja huomasi sen puuttuvan rakennustyömaalta, mutta nostimen olevan moottoritien varrella perävaunussa.

- Saimme muutamia sijainteja ja pystyimme näkemään kaavan, joka viittasi siihen että kuukulkija oli lähdössä pois Suomesta. Pian paikannuslaite ilmoittikin, että nostin oli laivassa matkalla Viroon, kertoo Kaukolampi.

Jonkin ajan kuluttua saimme vahvistuksen, että teleskooppinostin oli saapunut satamaan Virossa. Laite oli asetettu seurantatilaan, joka antaa meille paikannuslaitteen sijainnin useammin. Tämän jälkeen signaalit katkesivat ja laite katosi näytöltä.

- Selvisi, että varkaat pelkäsivät jonkun olevan heidän jäljillään ja pysähtyivät etsimään nostimeen kiinnitettyjä laitteita. Kun he löysivät paikannuslaitteen, he katkaisivat GPS-antennin. Kun joku katkaisee GPS:n, se ei varsinaisesti helpota työtämme, mutta ei kuitenkaan estä meitä, Kaukolampi sanoo.

GSGroup on aiemmin kirjoittanut useita artikkeleita siitä, miten kolmen eri radioteknologian käyttö antaa heille edun taistelussa rikollisuutta vastaan. Nyt juuri näitä teknologioita yhdistettynä sisäiseen asiantuntemukseen käytettiin toimintaan.

- Ilmapiiri on jännittynyt aina, kun etsintäoperaatio on käynnissä. Kaikki tietävät, mistä on kyse, ja kaikki työskentelevät kohti samaa päämäärää: varastetun kohteen palauttamista.

Onnistuimme saamaan paikannustietoa laitteestamme huolimatta siitä, että GPS-antenni oli leikattu. Toimitimme nämä tiedot Viron poliisille ja he onnistuivat löytämään ja takavarikoimaan kuukulkijan ennen sen palauttamista oikealle omistajalleen.

- Olemme tyytyväisiä, että teknologiamme jälleen kerran oli osallisena varastettujen esineiden palauttamisessa niiden oikeille omistajille. Haluamme kiittää Viron poliisia tehokkaasta yhteistyöstä. Rajat ylittävä yhteistyö on avain tämänkaltaisen rikollisuuden torjumisessa, sanoo Kaukolampi.