Til innholdet

Varastetut traktorit ja rakennuskoneet katoavat ilman GPS-paikanninta

Tanskassa vakuutusyhtiöille viime vuonna ilmoitetuista 165 varastetusta traktorista ja rakennuskoneesta GSGroup sai takaisin yli 30 konetta ja muut alan toimijat saivat vain muutaman koneen palautettua omistajalleen.

Poliisi ja vakuutusyhtiöt vaativat omaisuudelle parempaa turvaa, mukaan lukien GPS-seurantaa, joka voisi nostaa varastettujen laitteiden palautusasteen omistajilleen jopa 87%.

Sekä Ruotsin että Tanskan luvut osoittavat, että jos traktori tai rakennuskone varastetaan ilman GPS-paikanninta, on suuri vaara, että se ei koskaan palaudu omistajalleen. Poliisi kehottaakin omistajia keskittymään enemmän arvokkaan kaluston turvaamiseen. Yksi vaihtoehto on suojata laite GPS-laitteella.

GPS-paikannuksen avulla laitteita on mahdollista seurata ja palauttaa sekä ennen rajan ylittämistä, että sen jälkeen. GSGroupilla on vahva verkosto paikallisia, ammattimaisia etsintäryhmiä, jotka tekevät tiivistä yhteistyötä yksittäisten maiden poliisiyksiköiden kanssa, ja siksi mahdollisuutemme omaisuuden palauttamiseen ovat erittäin hyvät - itse asiassa niin hyviä, että voimme osoittaa 85%: n omaisuuden palautusasteen", sanoo Sune Andersen GSGroupista.

GSGroupin pääkonttori on Norjassa, ja sillä on 15 toimipistettä yhdeksässä maassa, Baltian maat mukaan lukien.

"Järjestäytyneet rikolliset toimivat yli kansallisten rajojen. Laitteet varastetaan usein yhdessä maassa, kuljetetaan toisen maan kautta ja myydään kolmannessa. Siksi meillä on kumppaniverkosto, jonka kanssa työskentelemme ympäri Eurooppaa", sanoo Track & Trace palvelun johtaja Aivars Vilnitis GSGroupista.

Usein GPS-paikannuksen avulla suojatut laitteet kuitenkin saadaan takaisin ennen kuin ne saavuttavat ”väärän” määränpäänsä. Viimeksi se tapahtui Kööpenhaminassa, kun yritys havaitsi laitevarkauden, ja GSGroupilta pyydettiin apua varastettujen esineiden palauttamiseen omistajalleen.

Pian sen jälkeen, kun varkaudesta oli ilmoitettu poliisille ja GSGroupin hälytyskeskukseen, etsintäpartio oli matkalla. Ryhmä aloitti paikallisen etsinnän sillä hetkellä, kun piilotetun GPS-jäljittimen signaalit alkoivat raportoida liiketunnistimen ansiosta.

Muutama tunti ilmoituksen jälkeen varastetut laitteet löydettiin teollisuusalueelta Hvidovresta. Kaivinkone ja kompressori oli piilotettu perävaunuun, jossa oli useita muita varastettuja laitteita. GSGroupin etsintäryhmä tarkkaili tilannetta, kunnes poliisi saapui paikalle ja omaisuus saatiin palautettua oikeille omistajille.

Tämä on klassinen tilanne GSGroupin Sune Andersenin mukaan: "Varkaat ovat käyttäneet tilaisuutta hyväkseen ja varastaneet perävaunun, laitteet ja sijoittaneet sen odottamaan siirtoa teollisuusalueelle missä se ei herätä huomiota. ”Tämä on täysin rikollisten pelikirjan mukaan toimittu. Vaunu oli yksinkertaisesti asetettu odottamaan siirtoa ja varkaat olivat odottaneet, onko heidän jäljilleen päästy", Sune Andersen kertoo.