Til innholdet

Rikollisverkostot näkevät kriisitilanteet mahdollisuutena

Samaan aikaan kun viestinnästä ja kyberturvallisuudesta vastaavat viranomaiset ja asiantuntijat varoittavat etätyön aiheuttamista riskeistä, rikollisyhteisöt hyödyntävät ihmisten muuttuneita työskentelyolosuhteita.

“Valitettavasti olemme huomanneet, että rikolliset käyttävät hyväkseen tämänkaltaisia tilanteita”, Head of Recovery Aivars Vilnitis GSGroupilta sanoo.

GSGroup on työskennellyt lähes kolme vuosikymmentä kehittäen tuotteita, joilla voidaan jäljittää ja paikantaa varastetuksi ilmoitettua arvo-omaisuutta. Vilnitis sanoo, että varkailla on taipumus iskeä hetkinä, jolloin kiinnijäämisen riski on pienempi: loma-aikoina, viikonloppuisin ja kriisiaikoina.

Näinä aikoina, jolloin moni joutuu olemaan kotieristyksessä, ihmiset käyttävät autoja hyvin vähän jos ollenkaan. Tämä tekee varkauden helpommaksi ja vähentää myös kiinnijäämisen riskiä, koska ihmisiä on vähemmän liikkeellä ulkona.

Viimepäivinä lukuisia autovarkauksia

“Olemme havainneet autovarkauksien määrän kasvaneen viime viikkoina”, Vilnitis kertoo. Hän toivoo, että ihmiset pitäisivät autojaan päivittäin silmällä ja panisivat merkille, jos havaitsevat jotain tavallisesta poikkeavaa.
Päivittäisistä rutiineista kiinni pitäminen tekee arvo-omaisuuden anastamisen vaikeammaksi varkaille. Tarkista autosi ja muu arvo-omaisuutesi joka päivä ja vaihtele tarkastusajankohtaa päivittäin.
Lisäksi on olemassa asioita, joilla voit suojella autoasi ja muuta arvo-omaisuuttasi varkauden varalta.

1) lukitse autosi, vaikka se olisi parkissa kotipihassa tai autotallissa
2) älä pidä autoa käynnissä, jos et ole itse autossa sisällä
3) valitse valaistu pysäköintipaikka keskeisellä sijainnilla, vältä epämääräisiä paikkoja
4) pidä huolta avaimista, vaikka kyseessä olisikin avaimeton auto
5) ole riittävän lähellä nähdäksesi autosi kun lukitset sen kauko-ohjauksella ja varmista että kuulet ja näet että auto todella lukittuu, eikä mikään häiritse signaalia
6) säilytä avaimettoman auton avaimia niille tarkoitetussa lompakossa ja jos sinulla ei ole lompakkoa, voit säilyttää avaimia myös lokerossa, joka ei läpäise signaaleja. Sama koskee myös vara-avainta


Nykyisen edistyneen teknologian ansiosta varkaat ovat kehittyneet mekaanisista murtautumiskeinoista signaalien kaappaamiseen. Nykyään suurin osa autoista on varustettu helppokäyttöisillä, mutta murtoherkillä avaimettomilla järjestelmillä. Kokenut varas, jolla on tarvittava pieni laitteisto voi varastaa auton sekunneissa ja saada kaiken näyttämään siltä, että ei ole anastamassa autoa.
Suojellaksesi autoa mahdolliselta varkaudelta, erityinen keyless-go avainlompakko sopii avainten kotisäilytykseen. Lompakko estää signaalien lähettämisen avaimen kautta.
- “Toinen taktiikka, jota nykypäivän autovarkaat käyttävät, on avainten skannaaminen oven tai seinän takaa”, Vilnitis kertoo. Varatoimenpiteisiin on siis syytä ryhtyä, jotta anastus olisi mahdollisimman hankalaa varkaalle. Onneksi on paljon asioita, joita itse voi tehdä ja joihin ei kulu paljon aikaa ja rahaa.