Til innholdet

Interpol takavarikoi 1 185 ajoneuvoa, Suomi mukana operaatiossa.

Varastettujen ajoneuvojen kauppaan kohdistettu maailmanlaajuinen poliisioperaatio on johtanut satojen autojen, kuorma-autojen ja moottoripyörien talteenottoon vain muutamassa viikossa. Talteenottoja tehtiin myös Suomessa.

Koodinimellä Operaatio Carback poliisit 77 eri maasta tekivät yhteistyötä Interpolin johtamassa operaatiossa. Tarkoituksena oli lisätä satamissa ja maarajojen ylityksissä tehtävien tarkastusten määrää, jotta ajoneuvoja ja niiden omistajia voitaisiin verrata Interpolin tietokantoihin, jotta voidaan havaita mahdolliset rikolliset tai rikollinen toiminta.

Hieman yli kahdessa viikossa operaatio Carback johti:

  • 1 121 varastetun auton ja 64 moottoripyörän löytymiseen
  • 222 henkilön pidätys tai säilöönotto – epäiltynä varastetuista ajoneuvoista
  • 8 ihmisen säilöönotto – ihmiskauppa epäilys
  • 26 väärennetyn ajoneuvoasiakirjan löytyminen
  • 480 000 varastetun savukkeen takavarikko

Poliisi teki myös ratsian työpajoihin, joissa epäiltiin, että varastetut ajoneuvot purettiin osiksi salakuljetettaviksi tai myytäviksi verkossa.

Työpaja Argentiinassa.

 

Interpolin varastettujen moottoriajoneuvojen yksikön asiantuntijat sijoitettiin tärkeimpiin paikkoihin auttamaan tietokantojen tarkastuksissa, vaihdossa ja analysoinnissa sekä operatiivisten tietojen perusteella toimimisessa.
Ajoneuvojen tunnistenumerot (VIN) on yleensä poistettu varastetuista autoista, Interpol antoi kansallisille lainvalvontaviranomaisille mahdollisuuden ottaa yhteyttä autonvalmistajiin ajoneuvon alkuperän selvittämiseksi.

 

Valvontaoperaatio Ruotsissa.

Varastetuilla ajoneuvoilla käydään usein kauppaa rikollisuuden rahoittamiseksi ja huumekauppaa, ase- ja ihmiskaupasta korruptioon, kuten kansainväliseen terrorismiin. Interpolin päämajan päämaja analysoi Operaatio Carbackin aikana kerättyjä tiedustelutietoja tunnistaakseen yhteyksiä muihin rikollisuusalueisiin.

Suomessa talteen otetut työkoneet.

"Ajoneuvoilla, joita yleensä salakuljetetaan rajojen yli ja jotka päätyvät tuhansien kilometrien päähän siitä, missä ne varastettiin, Carbackin kaltainen kansainvälinen operaatio on ratkaisevan tärkeä, jotta poliisi voi käsitellä maailmanlaajuisen autokaupan takana olevia verkostoja" - Ilana de Wild, Interpolin järjestäytyneen ja kehittyvän rikollisuuden johtaja.


Kuvat: Interpol